‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt!’ 

Collegetoer is er voor iedereen die wat meer wil weten over een bepaald onderwerp of kunststroming. Kunstgeschiedenis, of een speciale vakdiscipline geeft verdieping en leidt tot betere resultaten. Soms wordt er samengewerkt met een speciale vakdocent.

Elke aflevering van Collegetoer bestaat uit een tweeluik met een ervaren gastdocent die een presentatie of uitleg geeft over zijn of haar discipline. Dat kan een kunstgeschiedenisdocent zijn of een fotograaf , een boswachter of een kunstenaar met een bepaalde manier van schilderen. Na deze introductie wordt er gewerkt aan een kunstopdracht in het atelier van De Blauwe Deur en deel twee wordt gegeven door de ervaren kunstdocent Annelies Vessies. Het tweeluik kan overdag of  ’s avonds gegeven worden, materialen zijn altijd bij de prijs inbegrepen.

Lezing De Reis van De Nachtwacht Een bijzonder arrangement

Het verhaal van De Nachtwacht in oorlogstijd. De zes jaar durende reis van het beroemde schilderij De Nachtwacht door Noord-Holland. Hoe een lokale gebeurtenis verbonden is met de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. ‘75 Jaar Vrijheid’  ‘Het verhaal van de Reis van De Nachtwacht’ in oorlogstijd. Hoe verliep deze zes jaar durende reis van het beroemde schilderij De Nachtwacht door Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog?  Welke beslissingen namen de grote musea in Nederland vanuit de angst voor vernietiging van ons nationale kunstbezit? En hoe probeerde de bezetter met Rembrandt de Duitse cultuur aan ons op te dringen? Het meesterwerk van Rembrandt is ook in Heemskerk ondergebracht.

In een speciaal gebouwde kunstbunker in de duinen heeft het werk samen met andere kostbare kunstschatten opgeslagen gelegen. Deze sporen van de oorlog zijn nog steeds in de Noord-Hollandse duinen terug te vinden. Dichtbij huis, in Heemskerk, heeft De Nachtwacht zelfs een nacht in de garage van Beentjes & de Bruyn gelegen, dit allemaal in het diepste geheim. Wilt u meer weten over deze bijzondere geschiedenis?

In een driedelige presentatie nemen we u mee terug in de tijd met De Reis van De Nachtwacht.
Aansluitend een historische film van het Rijksmuseum uit 1946 en indien mogelijk een bezoek aan de kunstbunker in Heemskerk.

Dit arrangement is speciaal voor kleine groepen en wordt gegeven in het atelier van De Blauwe Deur.
Presentatie door; Ina Lieshout kunsthistorica, Annelies Vessies cultuurdocent en Paula Beentjes
met persoonlijk verhaal van haar vader.